ΑΡΒΑΝΙΤΗ

ΑΡΒΑΝΙΤΗ
ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Με πολύ κέφι,χορό και ποτό πραγματοποιήθηκε το νυχτερινό υπαίθριο ΠΑΡΤΥ που διοργάνωσε ο εκπολιτιστικός σύλλογος τού χωριού μας στην έδρα του [πρώην δημοτικό σχολείο Αρβανιτίου] το Σάββατο 17-8-2013. Παραβρέθηκαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας, οι ετεροδημότες που βρίσκονται στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για διακοπές,καθώς και διάφοροι επισκέπτες από τα γύρω      χωριά. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά του συλλόγου, και πάντα να μας εκπλήσσουν με τις ωραίες ιδέες τους.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΠΡΩΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

Την Κυριακή 25 Αυγούστου 2013 και ώρα 9.π.μ. έως 1 μ.μ., στο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου Αρβανιτίου,  που έχει την έδρα του ο εκπολιτιστικός σύλλογος η  <<ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ>>θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία.Αφιερώνοντας πέντε λεπτά από τον χρόνο σας ,μπορείτε να σώσετε μια ανθρώπινη ζωή.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ.

 [ΣΠΗΛΙΑ]ΑΡΒΑΝΙΤΗ.ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ. Το Φεβρουάριο του 2007 η Ζ Εφορεία Αρχαιοτήτων ειδοποιήθηκε πως στη θέση [Σπηλιά] του Δ.Δ. Αρβανίτη, τέως Δήμου Ωλένης, κατά την εργασία εκσκαφικού μηχανήματος εμφανίστηκαν οστά και όστρακα κεραμεικής.Ο λόφος [Σπηλιά] βρίσκεται περί τα 1000μ βορειοανατολικά του χωριού Αρβανίτη,σε υψόμετρο περίπου 197μ. Κατά τις εργασίες των αρχαιολόγων εντοπίστηκαν τέσσερα ταφικά μνημεία στην βόρεια πλευρά του λόφου και χρονολογούνται για τον 12 αι. π.χ. και τον 14 αι.π.χ. Στον πρώτο τάφο ο νεκρός ήταν τοποθετημένος σε ύπτια στάση κτερισμένος με ένα τρίωτο αμφορέα και ένα τρίωτο κυλινδρικό αλάβαστρο.Επίσης αποκαλύφθηκε χάλκινο δαχτυλίδι και ένα σύνολο περίπου διακοσίων χανδρών,κυρίως από στεατίτη και κορναλίνη λίθο,τα οποία έφερε πάνω του ο νεκρός κατά την ταφή του.Στο δεύτερο τάφο ο νεκρός είχε ως κτερίσματα ένα τρίωτο αρτόσχημο αλάβαστρο,ένα φυλλόσχημο ξυράφι και ένα λίθινο ακόνι.Επίσης βρέθηκε ένα μυκηναικό πήλινο ειδώλειο το οποίο βρίσκονταν μέσα σε ένα μόνωτο κυάθιο. Ο τρίτος και μικρότερος τάφος είχε ελάχιστα κατάλοιπα οστών και ένα αρτόσχημο αλάβαστρο.Ο τέταρτος τάφος είχε μεγάλη ποικιλία και ποιότητα ευρημάτων.Ο νεκρός είχε στο πλευρό του τρία χάλκινα εγχειρίδια, μία κύλικα, έναν τρίωτο αμφορίσκο και τρείς σφραγιλόλιθους από στεατίτη λίθο. Από τα ευρήματα των τεσσάρων τάφων, γίνεται σαφές ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά χαρακτηριστικά για τον κάθε νεκρό.Στον πρώτο τάφο συναντάμε μια γυναίκα, η οποία είχε ταφή φορώντας το περιδέραιό της με τις περίπου 200 λίθινες χάνδρες,αλλά και το χάλκινο δακτυλίδι της. Στο δεύτερο τάφο έχουμε έναν άνδρα, τον οποίο συνοδεύουν ένα φυλλόσχημο ξυράφι μαζί με το λίθινο ακόνι του,στο πλευρό του νεκρού.Το πήλινο ειδώλιο μας υποδεικνύει ένα ακόμη χαρακτηριστικό έθιμο ταφής των κατοίκων της περιοχής, κατά το δεύτερο μισό της 2ης χιλιετίας π.χ. Ο τρίτος τάφος, πιθανώς του μικρού μεγέθους ήταν παιδικός.Στον τέταρτο όμως, τάφο ο αριθμός των χάλκινων ευρημάτων, αλλά, κυρίως, η παρουσία τριών σφραγιδολίθων μας δείχνει ότι είχε ταφεί κάποιο σημαντικό μέλος της οικογένειας ή κοινότητας της περιοχής, ο οποίος είχε την τιμή να φέρει μαζί του τα αντικείμενα που τον διαφοροποιούσαν εν ζωή από τους υπόλοιπους.Τα ταφικά αυτά μνημεία αποτελούν καινοτομία ως προς την αρχιτεκτονική τους διάταξη,τόσο στην περιοχή της Ηλείας ,όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου.Η περιοχή του Αρβανίτη δεν είχε δώσει ως τώρα δείγματα ανθρώπινης παρουσίας είτε στους ιστορικούς, είτε στους προιστορικούς χρόνους.Επίσης κατά γενικότερη έρευνα που έγινε στη θέση [Παλιόσπιτα] του Δ.Δ. Αρβανίτη, λίγες εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα και προς ΒΔ από το λόφο της [Σπηλιάς] βρέθηκαν πλήθος κεραμίδων. Η θέση [Σπηλιά] είχε πληγεί από πυρκαγιά το 1993 και βρισκόταν στη διαδικασία φυσικής αναδάσωσης. Δυστυχώς, το Σάββατο 25 Αυγούστου 2007 η πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος του νομού Ηλείας, πέρασε και από την θέση της ανασκαφής αφήνοντας πίσω της ένα μαύρο και νεκρό τοπίο.